Αναζήτηση

Δελτίο Τύπου - Εφ’ ενός γίγνεσθαι; ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ 2020
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ανθολόγιο 2020


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Εφ’ ενός γίγνεσθαι; ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ 2020. Άλλως με τη ματιάν υποκείμενη στο δεσπόζον δυναμικό της σύγχρονης ποιητικής μας παραγωγής [215  ανέκδοτα ποιήματα τη συναινέσει 64 δημιουργών] Ελληνική Ποίηση ISBN: 978-960-655-027-0 Αριθμός Σελίδων: 198 Τα έργα εξωφύλλου και ενοτήτων ανήκουν  στον Σταύρο Σταμπόγλη Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο Διαστάσεις: 17x24 cm Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά Έτος Έκδοσης: 2020

Εκδόσεις ΡΩΜΗ - Τσιμισκή 16, 546 24 Θεσσαλονικη - Τηλ.: 2310 227581

e-mail: romipublications@gmail.com


Το παρόν βιβλίο συνιστά περισσότερο ανθολόγιο ποιημάτων παρά ποιητών. Φιλοξενεί το ποίημα και το όνομα του δημιουργού του χωρίς κανένα βιογραφικό στοιχείο ή άλλη πληροφορία. Αφού έχουμε το ποίημα, τί χρείαν έχομεν μαρτύρων; Υποπτευόμαστε τον δημιουργό από το έργο του, αυτό αφορά κυρίως τις νεώτερες, λιγότερο γνωστές ή άγνωστες παρουσίες. Εικάζουμε τα χαρακτηριστικά του, τη συγκρότησή του, την ιδανική του βιβλιοθήκη. Σχηματίζουμε γνώμη για την ποίηση που διαβάζουμε, ανεπηρέαστοι, κατά το δυνατόν, από συνάφειες, κύκλους, κάποτε και φωλεές επώασης ταλέντων.

Ας ξεκινήσουμε από τα σχήματα, τα αριθμητικά δεδομένα. Εξήντα τέσσερεις δημιουργοί (35 ποιητές και 29 ποιήτριες), προερχόμενοι από τα δύο κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από πολλά διαμερίσματα της Ελλάδας και την Κύπρο. Συνολικά 215 ποιήματα, όπου αναλογούν κατά μέσον όρο τρία ή τέσσερα ποιήματα σε κάθε ανθολογούμενο. Η κατάταξή τους γίνεται με αλφαβητική σειρά. Αν επιτρέπεται μια ταξινόμηση είναι η ηλικιακή, χωρίς τις ετικέττες διακριτικών ανά Γενιά χαρακτηριστικών που με μεγάλη ευκολία παρέχονται από γραμματολόγους. Πώς στεγάζονται, λόγου χάρη, για να μην πω στοιβάζονται, κάτω από την ίδια ομπρέλλα η Δημουλά, ο Χριστιανόπουλος και ο Ρουμελιωτάκης, ή στους πρώτους μεταπολεμικούς ο Καρούζος και ο Πατρίκιος; Η κατ’ αλφαβητική σειρά ταξινόμησή τους εδώ δείχνει την κατάργηση όχι μόνο των επίπλαστων προσίδιων γνωρισμάτων (Γενιά της ήττας, χαμένη Γενιά, της αμφισβήτησης, των αμέτοχων, αθέατη/αόρατη Γενιά, του χάους και του μηδενός και δίχως τέλος ο κατήφορος), αλλά και του τεμαχισμού της ποιητικής φωνής σε βολικές δεκαετίες. Αναφέρομαι τυπικά στον γραμματολογικό όρο της Γενιάς για τη διευκόλυνση της συνεννόησης σύμφωνα με την κρατούσα ορολογία. Με αυτή την παραχώρηση αναφέρω ότι στην παρούσα ανθολογία οι ποιητές μοιράζονται αναλογικά σε όλες τις Γενιές, από τη Δεύτερη Μεταπολεμική μέχρι τη Γενιά του 2000 (οι παλαιότεροι γεννημένοι το 1931 και οι νεώτεροι τη δεκαετία του ’80). Η καινοτόμος εδώ παρουσίαση των ποιητικών φωνών μέσα στη διαχρονία διευρύνει τον δικό τους δυνητικό ορίζοντα, αλλά και τον ορίζοντα του αναγνώστη. Ο Γιώργος Δυνέζης, γεννημένος εν Αθήναις το 1985, η Σόνια Μασσάρου, μπορούν θαυμάσια να διαλέγονται, εφ’ όσον το επιτρέπει η ποιητική σύστασή τους, με τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη της «βασιλεύουσας», κάποτε, Αμμοχώστου.

Υποθέτω ότι τα κριτήρια επιλογής του ανθολόγου και επιμελητή Κώστα Ριζάκη δεν είναι μόνο αξιολογικά· στόχος είναι και η πανοραμική έκθεση ενός, από τα πολλά, σύγχρονου προσώπου της ελληνικής ποίησης, των εν ζωή ποιητών, με ποιήματα αδημοσίευτα, κατά κανόνα νεαρά, ακόμη και γραμμένα με αφορμή την έκδοση αυτή. Επομένως, το υλικό που διαθέτουμε, είναι ζυμωμένο στους καιρούς μας, ή τουλάχιστον κατατίθεται στους καιρούς μας, έστω και αν έχει πλαστεί σε άλλη εποχή.

Αυτό σημαίνει ότι το ποίημα, η μονάδα, παραμένει ανοιχτό όχι μόνο από τον αναγνώστη, αφού κάθε εποχή διαβάζει με τα δικά της μάτια, αλλά και από τον δημιουργό του. Άλλωστε, όπως είπε ο Παπαδίτσας, το ποίημα δεν θα πρέπει να τελειώνει στον τελευταίο του στίχο. Ας το διατυπώσω καλύτερα: Το ποίημα, και εν προκειμένω η ανάγνωσή του, δεν ολοκληρώνεται, δεν γνωρίζει τελευταίο στίχο. Με μουσικούς όρους θα λέγαμε ότι δεν διαθέτει coda, ούτε επιμύθιο. Μπορούμε να το παραλληλίσουμε με μια φούγκα (χωρίς coda), της οποίας τα δύο κύρια θέματα και τα δευτερεύοντα μοτίβα προχωρούν, επιστρέφουν, διασταυρώνονται, ενίοτε συγκρούονται, και αυτή η παλίντονος αρμονίη του Ηράκλειτου συνεχίζεται επ’ άπειρον στη λευκή σελίδα. Το ποίημα ένας ήσκιος που πέφτει λοξά στη λευκή σελίδα. Σκιάζεται το φως για να βγει ο λόγος από τη λήθη.[...]


4 προβολές
Contact

2310 227581

Terms & Conditions

©2020 by Εκδόσεις Ρώμη